Hoppa till innehåll

Koka kaffe

Här kommer några tillvägagångssätt att koka gott kaffe
Men först det viktigaste

Kaffekvarn

Det första man ska göra för att få gott kaffe är att köpa en kaffekvarn. En bra kvarn kostar pengar. Räkna med 800 kr för en kvarn för vanligt kaffe. En kvarn för espressomalet kaffe börjar vid 2000 kr. En kvarn med knivar fungerar inte. Den maler för ojämnt och det är svårt att få samma malningsgrad varje gång. Det ska vara malskivor!

Nyrostade kaffebönor

Rostade kaffebönor är en färskfara. Redan efter 2-3 månader efter rostningen börjar de tappa smak. Förvaras kaffebönorna mörkt och lufttätt. Det är en myt att de håller längre i kylen eller i frysen. Då tar bönorna upp fukt och åldras fortare. Ett öppnat paket bör på några veckor även om man försluter påsen väl.

Espresso

För att göra en bra espresso måste man tänka på de 5 M:en

* Miscela e Tostatura (Blanda & Rosta kaffet)
* Macinatura e Dosatura (Mala & Dosera)
* Macchina (Espressomaskinen)
* Mano (Handhavandet)
* Manutenzione (Underhåll)

Slå igång espressomaskinen 30 minuter innan kaffet ska göras. Sätt i filterhandtaget och filtret i maskinen. Detta för att allt ska hinna bli varmt.
Värm kopparna. Ha dem på maskinen eller ha varmt vatten i dem en stund.
Mal kaffet, helst direkt i filterhandtaget. Det ska vara ca 7 gram kaffe per kopp.
Fyll kaffet i filterkorgen. Packa med en tamper men inte alltför hårt.
Sätt i filterhandtaget i maskinen o sätt dit koppen. Glöm inte att hälla ut ev. varmvatten 😉
Slätt igång pumpen på maskinen. Har man malt o packat rätt så kommer det kaffe i små mussvansar ur filterhandtaget och det ska bliv 4 cl kaffe i koppen på ca 25 sekunder. Stänga av tidigare om kaffet blondar (blir ljusare).
Extraktionstiden ändra man genom att ändra hur fint kaffet är malet och hur mycket kaffe man har i filterkorgen.

Det är viktigt att hålla maskinen ren. Skölj ur filter o kör ingång pumpen i maskinen utan att filterhantaget sitter i mellan varje kopp. Rengör maskinen med rengöringsmedel varje månad o kalka av den 2-3 gånger per år.

Skumma mjölk till en cappuccino

Att få bra skum till cappuccinon eller latten är inte det lättaste. Det kräver övning, övning o åter övning. Helst få bra mikroskum i hela mjölkkannan. Då är kan man börja träna på att få latte-art, tex ett snyggt hjärta, i cappuccinon. Efter att ha läst en skummningsguide så började jag få till det, men det blir inte rätt varja gång. Det blir lätt två lager. Överst ett tjockt skum o i botten blir det bara varm mjölk i botten. Inget homogent mjölkskum men långt från det raklödder/bubbelbad som man får på stan.

För att få fram känslan går det lika bra att skumma med endast vatten o diskmedel. Här finns en guide hur man gör.

Fransk press

Eller presskanna som det också kallas.
Koka upp vatten. Låt gärna det svalna i ca 1 minut efter uppkoket innan det hälls i. Mal kaffet ganska grovt, grövre än färdigmalen presso, o töm i kannan. Häll på varmt vatten. Vänta 1 minut innan omrörning. Sedan får det dra ytterligare 3 minuter. Tryck ner silen försiktigt så att ingen kaffesump smiter emellan vid kanten på kannan. Skulle det fastna innan man kommit ända ner kan man dra upp silen en centimeter och sedan fortsätta trycka ned silen igen.

Kokkaffe

Har inte hittat en kvarn som maler kaffet tillräckligt grovt för att det ska fungera att koka kaffet i en kaffepanna.

Mät upp kallt vatten och grovmalet kaffe i en kaffekanna och sätter på högsta värme på plattan eller allra helst över öppen eld i skogen. När vattnet börjar koka upp måste man vara med och ta av kaffepannan av värmen när skummet börjar lägga sig lite. Kokar vattnet för länge, eller det tar för lång tid innan vattnet kokar så blir smaken ganska frän av garvsyran. Låt kaffe klarna ,sumpen falla till botten, och njut av det direkt. Men pass upp! Det är hett.
En del tycker kaffe klarnar bättre om man häller i en skvätt kallt vatten.

Mockabryggare

För att få bra mockakaffe så har jag kommit fram till att man ska göra så här:
Koka upp vatten i vattenkokaren. Sätt igån spisen på 4:an. Ja, jag har en gammal spis. Mal kaffebönorna (ungefär som till filterkaffe). Häll lite vatten igenom filtret innan de malda kaffet hälls i. Jämna till man tryck inte för mycket. Käll det kokande vattnet i bottendelen på mockabryggaren. Sätt dit filtret. Skruva ihop. Ställ mockabryggaren på spisen med öppet lock. När det börjar komma upp kaffe i överdelen är det dags att stänga av värmen på spisen. När det börjar bubbla lite ur röret så ställ mockabryggaren vid sidan av den varma plattan o låt det bubbla färdigt. Nu är det dags att stänga locket o servera!

Häller man kallt vatten i mockabryggaren innan man ställer den på värmen så är det risk att det blir för varmt för kaffepulvret. Då få man frän o bränd smak på kaffet.

Gör alltid full kanna! Det är anledningen att det finns flera storlekar av mockabryggare.

Perkulatorbryggare

Eller cirkulationsperkulatorbryggare som det egentligen heter är ett mindre bra sätt att göra kaffe på. Vattnet cirkulerar ju flera varv genom kaffebädden i filtret. Då blir det för mycket garvsyra i kaffet.

Tycker pressomalet kaffe funkar bäst i perkulatorn. Överdosera lite och häll över i en förvärmd termos så fort det droppat klart.