Hoppa till innehåll

Kaffe

Kaffe är en rostad böna som kommer från kaffebuskens bär. Det finns nästan 100 olika arter att kaffebusken, några stora som träd. Av dessa är det arabica och robusta som odlas mest. Arabican har den bästa smaken medans robustan är tåligare pga dess högra koffeinhalt. Det är kaffebönans koffeininnehåll som gjort den så populär. Men jag är mer ute efter smaken. Kaffet i innehåller ca 800 smakämnen och många av dem är flyktiga och försvinner om inte kaffet hanteras på rätt sätt å vägen från böna till kopp.

Koka kaffe

Tillreder man kaffe rätt så är det en underbar dryck. Den mest koncentrerade smaken blir det som espresso. Men det blir minst lika bra som aeropress, fransk press eller vanligt filterkaffe. Bara man har nymalda bönor och friskt vatten.

Tyvärr finns det få ställen som man kan få riktigt gott kaffe. Det beror på sämre kvalitet och hantering av kaffet och att de slarvar med rengöring av maskinerna.

Min karta över bra kaffeställen

Kaffebönor

Kaffeböner ska vara nyrostade som möjligt. De flesta bönor smakar bäst 1 till 3 veckor efter rostningen. Efter en månad börjar de dimma av, o frysen hjälper inte. Så helst ska man ha en egen liten kafferost. Det finns några svenska mikrorosterier som levererar nyrostade bönor som man kan köpa på nätet. De större rosterierna däremot anger bäst-före datum. Det är i bästa fall 1 år men i regel 2 år efter rostningsdatumet.

Färdigmalda bönor

En del smakämnen oxiderar och tappar sin smak så fort kaffet är malet. Så jag tycker det är dumt att köpa färdigmalda bönor, vakuumpackade eller inte. Mycket av smaken försvinner så fort man öppnat förpackningen. Har kört med färdigmalda böner i början. De är för grovt malda för att fungerar i en espressobryggare. De fungerar ganska bra i en moccabryggare när burken är nyöppnad och man är försiktig med värmen.

Kuriosa

5 tecken på dåligt kaffeställe (från riktigtkaffe.se)
Det är svårt att veta hur kaffet smakar på ett ställe man aldrig besökt. Men det finns vissa tecken på dåligt kaffe. Stämmer två eller fler av punkterna nedan så tycker jag att du ska gå nån annanstans och dricka din espresso. (Utan inbördes ordning)
1. Portafiltren sitter ej i maskinen.
2. Baristan kan inte redogöra för vilka bönor som ligger i kvarnen.
3. Ängröret är fullt av gamla mjölkrester.
4. Allmänt grisigt runt maskinen.
5. En enkel espresso kostar 20 kr eller mer.
Detta är alltså saker man kan kolla INNAN man beställer (eller låter bli att beställa) sitt kaffe.

Länkar

Allmän information

Svenska Engelska
SCAE Sweden
Svensk Kaffeinformation
Wikipedia om kaffe
SCAE
Wikipedia om kaffe
Brew Methods