Hoppa till innehåll

Nya filterkorgar

FilterkorgarDet blev en tur till Sthlm igår. Då Västerås inte kryllar av affärer där man kan köpa kaffebönor och kafferelaterade tillbehör så passade jag på att gå till en kaffebutik.

Då jag kände mig rik, hade just sålt ett objektiv, kanske det blev köpt lite för mycket prylar. Förutom några påsar nyrostade kaffebönor blev det ett enkopps guldfilter, tamperställ, bottenlös portafilterhållare och 3 filterkorgar.

Filterkorgarna är för 8,18 o 21 gram kaffe. Åttagrammaren tänkte jag använda till enkla espresso. Men originalkorgen så måste man ändra på malningsgraden ganska mycket för att få till en bra espresso. Men denna så hoppas jag det kommer att fungera bättre. 18 gramskorgen tänkte jag använda isf 14 grams dubbelkorgen som följde med maskinen. Jag överdoserar alltid när jag gör en dubbel så då räcker inte 14 gramskorgen till. Man ser alltid ett märke efter skruven som håller spridarfiltret i kaffet. Med 18-grammaren så får jag i så mycket kaffe jag vill ha i filterkorgen och kaffet kan svälla under extraktionen utan att det tar i spridarfiltret. 21 gramskorgen följde med den bottenlösa portafilterhållaren. Men den verkat passa i den vanliga portafilterhållaren också. 🙂

Det bottenlösa portafilterhållaren, eller nakna som det kallas, är kanske lite i nördigaste laget. Genom att man ser botten på filterkorgen kan man se kaffet extraktions. Idealet är att kaffet rinner i mitten på filtret rätt ner i koppen. Men det är inte alltid det gör det…

Publicerat iKaffe

3 kommentarer

  1. Tror jag behöver en illustrerad guide för att förstå det där. 😉
    Ställer man korgarna i stället, eller filtret i korgarna? Och ett bottenlöst filter kan väl inte filtrera kaffet så bra? 😀

  2. Efter att tat bort alla ”Kurt Olsson”-streck så blev bilden så här 😉

  3. Helnöjd med 18 grams filterkorgen. Nu kan jag ”lassa på” så mycket kaffe jag behöver utan att kaffepucken tar i spridarfiltret.

Kommentarer är stängda.